Čestitamo Međunarodni dan sestrinstva!

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se svake godine 12 svibnja. Medicinske sestre i tehničari cijeloga svijeta na taj dan sjećaju se rođendana Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

Zadaće medicinskih sestara u njezi bolesnih i zaštiti zdravih ljudi čija je zdravstvena zaštita nezamisliva bez medicinskih sestara i tehničara. Hrvatska komora medicinskih sestara osnovana je 2003. godine. Danas, s oko 32 000 medicinskih sestara u Registru, sestre predstavljaju najbrojniju grupaciju profesionalaca u zdravstvu.

Zdravstveni su sustavi temeljni za stvaranje zdravog i pravednog društva. Kad se zdravlje promatra kao ljudsko pravo, postavlja se zahtjev da svi poduzmu aktivnosti i preuzmu odgovornost u osiguranju dostupnosti zdravstvenoj skrbi. Ovaj bi stav trebao biti temeljni oslonac djelotvornog sustava, a koristi od toga se odražavaju na zajednice i čitava društva. Pravo na zdravlje više je nego samo fraza za zdravstvene djelatnike, udruge civilnog društva i nevladine organizacije u nastojanju da pozitivno mijenjaju svijet.